maanantai 20. kesäkuuta 2011

Luonnonmukainen puutarha mahdollistaa monenlaista eliöstöä näköpiiriisi hunajatuotannosta alkaen. Joten sanoista tekohin?

Luonnonmukainen puutarha mahdollistaa monenlaista eliöstöä näköpiiriisi hunajatuotannosta alkaen. Joten sanoista tekohin?

Puhelin ja tekstari: 044-3380291
E-mail: puutarhanhoitaja@gmail.com
----------------------------------------------------

Haluatko puutarhastasi luonnonmukaisen ja mahdollisimman rehevän? Tee silloin puutarhastasi ympäristönsä kaltainen.

Puutarhasta ja puutarhanhoidosta tulee myös helppohoitoinen, kun valitset kasvit alueella luonnostaan viihtyvistä lajeista ja perustat sen vallitsevan luonnon ehdoin.

Seitsemän samuraiohjetta luonnomukaiseen puutarhaan:

1. Tutustu tonttien luontoympäristöön eli valitse tontti, jonka ympäristön kasvillisuus miellyttää. Kosteikkokasveista on huono haaveilla, jos maa ei ole luonnostaan kosteaa ja kuivahko kivikkopuutarha on parhaimmillaan rinnetontilla, jossa vesi ei seiso.

2. Istuta puutarhaasi puita, pensaita ja perennoja toistensa lomaan. Luonnossa on samoin kasvillisuus on kerroksellista. Ota mallia metsästä, älä pelkää että tontista tulee liian varjoisa, jos siinä kasvaa kunnon puita. Puustoa voi harventaa tarpeen mukaan myöhemmin..

3. Valitse istutusryhmiin monia lajeja ja lajikkeita. Monipuoliset kasvustot eivät ole herkkiä tautien ja tuholaisten leviämiselle, koska ne houkuttelevat puutarhaan monipuolisen eliökannan. Tuholaisilla on myös luonnollisia viholaisia.

4. Suosi kasveja, joista perhoset ja muut eläimet ovat hulluina esim. punahatut. Tiheät pensaikot ja korkeaksi jätetty heinikko antavat pikkueläimille suojaa. Säästä kosteat ojat sammakoille, jätä siileille turvalliset kulkureitit pensaikon suojissa. Kiinnitä puihin lintupönttöjä.

5. Lannoita laittamalla ravinteet kiertoon. Muista ns. virtsata / kuseksia silloin tällöin sateen alla tai sen aikana eri paikkoihin, joissa sade helposti liuottaa eritteesi juuristoon. Kerää kompostiin kaikki irtoava kasvijäte ja kierrätä se kasvien ravinteiksi ja maanparannusaineeksi. Syksyn lehdet ovat arvotavaraa, jonka voit ”kompostoida” myös kasvupaikalla ajelemalla kuivat lehdet syksyllä nurmikkolannoitteeksi.

6. Anna kasvillisuuden vallata pihasi tai istuta tarvittava pihapeitekasvisto. Paljas maa haihduttaa vettä ja on altis eroosiolle. Tavanomaisen leikatun nurmikon vaihtoehtoja ovat maanpeitekasvit, kuntta tai niitty. Valintaan vaikuttaa myös, millaiset kasvuolosuhteet ovat.

7. Hoida puutarhaa rennosti. Liika juuriminen ja siisteys on pahasta. Anna luonnon hoitaa kasteleminen, jolloin kasvit juurtuvat syvälle ja lopputulos on kestävä. Nauti puutarhastasi, kuten luonnossa liikkumisesta, ilman turhia suorituspaineita.
---------------------------------------------

---------------
http://luonnonmukainen-puutarha.blogspot.com/
-------------------------------------------------

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti